PATIËNTENZONE

MEER INFORMATIE OVER PLANTAIRE ACTIVATOREN

WIST JE DAT…?

De oorzaken van een platvoet of een holle voet meervoudig zijn:

- Genetisch
- Musculair :
verstoring van de coördinatie (proprioceptie) en/of spierzwakte.
- Posturaal : de voet past zich aan een opgaand probleem aan (kaak, oog, vestibulum). Hij plaatst zich in een positie die nodig is om een perfect lichaamsevenwicht in de globale vervorming te vrijwaren.
- Gerelateerd aan een slechte schoen of slechte zolen die in het verleden gebruikt werden. De mens wordt met blote voeten geboren, maar hij gaat geschoeid door het leven

Een kind dat zijn eerste stappen zet, heeft nog geen voetspieren ontwikkeld. Onze cultuur verplicht kinderen als eerste schoeisel stijve bottines met voetwelvingsteun te dragen. Het kind krijgt een gips aangemeten dat de ontwikkeling van de enkel- en voetspieren verhindert. Stel je je even voor dat de baby bij de geboorte een gipskraag geplaatst krijgt om zijn hoofdje te stabiliseren, daar hij niet de spieren heeft om dit op eigen kracht recht te houden. Het duurt normaal gesproken 3 maanden om spieren te ontwikkelen die in staat zijn om zijn hoofdje rechtop te houden. Denkt u dat hij door één jaar een gipskraag te dragen, in staat zal zijn om zijn hoofd zelfstandig vast te houden? Dit is overigens het probleem dat we aantreffen bij de ‘giraffenvrouwen’. Als ze ontrouw zijn, verwijdert hun echtgenoot één ring. Ze breekt dan haar nek, met de dood als gevolg. Kortom, langdurige immobilisatie is altijd slecht omdat dit stijfheid en spierverspilling bevordert.

Daarnaast is ook de mode sterk bepalend wat schoenen betreft. Met fysiologische criteria wordt bijna nooit rekening gehouden (hoge hakken, smalle voorvoeten, dikke zolen...). Door de schoen heeft de mens de coördinatie en het afrollen van de voet verstoord . Wat vroeger fysiologisch was, functioneert nu tegennatuurlijk. De voet moet daarom door middel van actieve inlegzolen naar de fysiologie gegidst worden. Deze inlegzolen stimuleren niet alleen de voetspieren, maar gidsen ze ook naar een perfecte bewegingscoördinatie.

We zien bovendien een verstoorde fysiologie op het vlak van de kaken (het kauwen wordt asymmetrisch en niet-alternerend door onze gemixte voeding vanaf zeer jonge leeftijd), maar ook op het vlak van de ademhaling (de stress van onze maatschappij verstoort onze ademhalingscoördinatie en begunstigt een omgekeerde ademhaling: de norm bestaat erin in te ademen met opening van de borstkas en zwelling van de buik, en omgekeerd voor de uitademing. Veel mensen ademen in met ingetrokken buik, wat kan leiden tot spanning in de ingewanden en de borstkas op de aanhechtingsgebieden van het middenrif).

PLANTAIRE ACTIVATOREN KINEPOD, ORTHES EN TEDOP

De plantaire activatoren Kinepod, Orthes en Tedop zijn de enige dynamische inlegzolen met actieve eigenschappen. Ze corrigeren de voet en geven hem tegelijkertijd de grootste bewegingsvrijheid. Door te fungeren als proprioceptieve gids, geven ze de voet de mogelijkheid normaal te functioneren.

Plantaire activatoren hebben de bijzonderheid om de voet te gidsen enerzijds in een beweging van inverterende kracht aan het begin en het einde van de stap, en anderzijds een beweging van everterende kracht in het midden van de stap (respect voor de gewrichtsfysiologie). Ze beogen het lichaam en zijn neurologische systeem te informeren over de juiste positie van de voetgewrichten. Zonder agressief te zijn, zullen de plantaire activatoren overmatige eversie en inversie voorkomen, terwijl ze de huid-, gewrichts- en spierreceptoren van de voet neurologisch stimuleren.

Plantaire activatoren hebben de eigenschap de hersenen te informeren over de ‘ideale’ positionering van de voet, terwijl ze tegelijk de spieren van onderste ledematen en de romp in een perfecte ‘timing’ revalideren. Door dit mechanisme is het lichaam op lange termijn in staat om zelfstandig een gewrichts- en spierfysiologie in beweging en posturale stilstand aan te nemen.

Door een innovatief systeem van toevoeging van elementen en elastische banden hebben de plantaire activatoren het voordeel zich aan te passen in functie van elke aandoening en vooral van de evolutie ervan.

De Kinepod, Orthes en Tedop plantaire activatoren zijn momenteel de enige medische inlegzolen die in staat zijn om zowel het stappen als de houding te revalideren.

STAPPEN ZONDER PLANTAIRE ACTIVATOR

Impact van de hiel op de grond
Impact van de hiel op de grond
Ondersteuning
Ondersteuning
Voortstuwing
Voortstuwing
Pronatie
Pronatie
Pronatie
Pronatie
Pronatie
Pronatie

STAPPEN MET EEN PLANTAIRE ACTIVATOR

Impact van de hiel op de grond
Impact van de hiel op de grond
Ondersteuning
Ondersteuning
Voortstuwing
Voortstuwing
Supinatie
Supinatie
Pronatie
Pronatie
Supinatie
Supinatie

VERGELIJKING VAN PLANTAIRE ACTIVATOR EN PASSIEVE ZOOL

Plantaire activator (Actieve zool)
Een plantaire activator is een flexibele binnenzool gemaakt van dun, hard materiaal, dat echter toch soepel en elastisch is (carbonesaat). Dit materiaal past zich aan qua vorm om de voet in een fysiologische beweging te gidsen en zijn functies te verbeteren (demping, voortstuwing, aanpassing aan terreinoneffenheden). De actieve zool is een ‘stimulerende’ zool.
Plantaire activator
  • Stimulerend
  • Dynamische en posturale werking
  • Hoge dempingscapaciteit
  • Stuwkrachtig
  • Comfortabel
  • Fijn
  • Houdt de fysiologische beweging van de voet tijdens het stappen in stand (adapterend)
  • Proprioceptief (stimuleert alle proprioceptieve sensoren: huid, spieren en gewrichten)
  • Revalidatieoptie: mogelijkheid om de werking van de zool te variëren door toevoeging of verwijdering van versterkingen en elastische banden. Ze kan heel makkelijk actief, semi-actief of semi-passief worden.
Passieve binnenzool
Een passieve orthopedische binnenzool (bekend als ‘klassieke binnenzool’) is een binnenzool die de voet blokkeert in een zogenaamde esthetisch corrigerende positie. Ze reageert als een gipsverband als ze stijf is en als een gipskraag als ze zachter is. De passieve binnenzool is een ‘inhiberende’ binnenzool.

Passieve binnenzool
  • Inhiberend
  • Statische werking, vergelijkbaar met een gipsverband of een gipskraag
  • Weinig of geen demping
  • Niet stuwend
  • Niet erg comfortabel
  • Dik
  • Blokkeert de beweging van de voet tijdens het stappen (slecht adapterend)
  • Niet erg proprioceptief (inhibitie van musculaire en articulaire proprioceptieve sensoren; alleen proprioceptieve sensoren van de huid worden gestimuleerd).

DE FUNCTIES VAN DE PLANTAIRE ACTIVATOR

EEN GIDS

(inversie-eversie-inversie) die het onderste lidmaat en het bekken tijdens het stappen sturen. De oefening is vergelijkbaar met een ruiter die leert paardrijden. Tijdens de draf wordt hij dooreengeschud, maar geleidelijk aan neemt hij het ritme van het paard aan en volgt hij zijn beweging. De plantaire activator heeft dezelfde functie. Aanvankelijk duwt hij de voet (gevoel van een veer), maar geleidelijk aan neemt de voet de fakkel over en kan hij deze fysiologische beweging in zijn eentje nabootsen.

Tijdens het stappen voert de voet 2 belangrijke fases uit:
- Energie-absorptie = demping
- Energieteruggave = energiebesparing in voortstuwing
De plantaire activator vervult deze 2 functies perfect.

STIMULEREND

De plantaire activator is stimulerend omdat hij het hele lichaam verplicht te werken door de rotaties die hij de voet en het onderste lidmaat (in opgaande ketting) oplegt.

Vanaf zeer jonge leeftijd moeten ouders worden geadviseerd in de keuze van fysiologisch schoeisel. We bevelen een balans aan vanaf de leeftijd van 4 jaar om het functioneren van de voet te analyseren via de OPS-Clinic software. Het is belangrijk om te weten dat het duurt tot de leeftijd van 8 jaar voordat een kindervoet helemaal recht is. Hij is 7-8 graden geëverteerd op 2-jarige leeftijd en hij bereikt de normaliteit van 0° op 8 jaar.

POSTURAAL

De plantaire activator stimuleert de proprioceptieve sensoren van de voet, via de huid, de spieren, pezen en gewrichten.
Hij bevordert een beter ontwaken van de voet in zijn globaliteit en zorgt voor een beter functioneren als fundament van het lichaam.
In opgaande gewrichtsketting bevordert de voet rotaties die de onderste ledemaat en het bekken verplichten hun beweging te wijzigen. Zo kan de houding dus beter in evenwicht zijn.

In beweging functioneert de voet als de schokdempers en de banden van een auto.
De zool- en schoenbedekking = de band. Ze beschermt de velgen = de botten.
De actieve corrigerende sokkel in carbonesaat = de schokdemper.
Dankzij onze schokdempers kunnen onze voeten, net als bij een 4 X 4 voertuig, zich aanpassen aan oneffen terrein en tegelijkertijd de houding in balans houden (het frame van de auto). Schokdempers maken het ook mogelijk om hevige schokken te absorberen en energie te besparen over lange afstanden. Symmetrie tussen de schokdempers is essentieel om problemen met parallellisme te voorkomen.

AANPASBAAR

De plantaire activator kan worden aangepast door versterking toe te voegen om de voetspieren te remmen of te stimuleren.

Hij kan ook worden gekoppeld aan banden om direct in te werken op de enkel en alle extrinsieke voetspieren. De banden kunnen ook worden gebruikt voor stimulatie of remming, afhankelijk van hun plaatsing en spanning.

Dit aspect van aanpasbaarheid is zeer interessant voor revalidatie in de kinesitherapie / fysiotherapie.

HET BEKENDSTE VOORBEELD IS DE REVALIDATIE VAN EEN EXTERNE ENKELVERSTUIKING..

Het gekwetste externe ligament kan worden verlicht door een actieve zool in combinatie met een dubbele band. De externe band gaat over de wreef en haakt zich vast aan de enkel. Hij is strakker dan de interne band en bevordert de eversie.

Tijdens de genezingsfase (10-15 dagen) wordt deze hogere externe spanning in stand gehouden om het ligament te laten genezen en te voorkomen dat de voet door onachtzaamheid in inversie gaat (wat het ligament opnieuw schade zou berokkenen).

Vervolgens kan de spanning in evenwicht worden gebracht totdat de patiënt de banden volledig achterwege laat.

Hij zal ze echter bewaren voor zijn fysiotherapeutische revalidatie. De kinesitherapeut zal de interne band aanspannen om de lange peroneusspier te stimuleren tijdens de oefeningen. Door het ligament onder spanning te plaatsen zullen de proprioceptieve sensoren ervan gestimuleerd worden (immers, een ligament reageert slechts proprioceptief door rekking). Men moet evenwel verstuiking vermijden, en daarom is het noodzakelijk om een tegengestelde spanning te behouden met de externe band.

De voet kan 15-20 min. geoefend worden door de peroneale spieren en de proprioceptieve sensoren van de ligamenten te stimuleren. De kinesitherapeut / fysiotherapeut kan ook de positie van de voet versterken door versterkingen binnenin in de zool toe te voegen. Deze versterkingen zullen de voet verplichten om zich in inversie te plaatsen om zo de peroneale spieren te overbelasten.

Het werk moet geleidelijk aan gebeuren en in verschillende sessies gedaan worden.

DE SCHOEN, PROPRIOCEPTIEVE VERSTOORDER?

De verwerking van sensorische informatie door de hersenen gebeurt, via automatische regeling, 4 tot 11 keer per seconde in een 24-uurs operatie (afhankelijk van de sensoren en hun reactiviteit).

Het dragen van een zachte schoen bevordert een ‘comforteffect’, dat de proprioceptieve sensoren afremt. Deze sensoren nemen de realiteit van het contact met de grond niet meer waar, omdat ze gecamoufleerd wordt door het schuim van de schoen. Een voetsensor die onder normale omstandigheden 11 keer / sec., 24 uur per dag, moet reageren, zal nog slechts 2 keer / sec. reageren als de voet zich constant een zachte schoen bevindt. Dit zal het reactievermogen en de proprioceptieve coördinatie verminderen.

Een dempende schoen heeft ook het nadeel de voetspieren lui te maken. Deze hoeven de gewrichten niet meer te belasten om de voet te verdraaien en veerkrachtig te laten worden. Wat heeft het voor zin om moeite te doen als er al hulp is? Het menselijk lichaam is van nature lui. Het kiest altijd voor het gemak. Dit verklaart ook hoe een voet hypotonisch kan worden en zelfs kan vervormen op de lange termijn.

DE TECHNISCHE KENMERKEN VAN DE PLANTAIRE ACTIVATOREN

De Kinepod plantaire activator

PLANTAIRE ACTIVATOR kinepod
De Kinepod plantaire activator is de meest stimulerende en performante.
Deze binnenzool heeft een complexe techniciteit.
De verschillende lagen waaruit de Kinepod binnenzool bestaat :

PLANTAIRE ACTIVATOR kinepod avis
Correctieve sokkel :

PLANTAIRE ACTIVATOR
  • Een dynamische achtervoet: de Kinepod plantaire activator maakt een correctie van de achtervoet (subtalair gewricht) mogelijk zodra deze in contact komt met de grond. De activator stuurt het subtalaire gewricht in een beweging gaande van een geïnverteerde positie naar een geëverteerde positie. Dankzij deze perfecte mobiliteit kan het subtalaire gewricht de middenvoet goed positioneren om de voet voor te bereiden op zijn voortstuwing vanop de grond. Tijdens het opheffen van de hiel gidst de Kinepod plantaire activator de achtervoet in een inversiebeweging om een perfecte voortstuwing van de voet te garanderen.
  • Een dynamische middenvoet: de Kinepod plantaire activator maakt een perfecte controle van de middenvoet mogelijk tijdens de steunfase. Hij respecteert de fysiologische eversie van de voet zodat deze een goede demping krijgt en een torsiemechanisme van de voet garandeert om deze om te vormen tot een ‘stijve hefboom’. Dit mechanisme is essentieel om de voet van een zeer zuinige voortstuwing te voorzien.
  • De ‘triarch’: dit systeem werd speciaal ontworpen in aansluiting met de plantaire aponeurose, waarbij de dynamische structuur ervan gereproduceerd werd. De ‘triarch’ maakt het mogelijk de schok te absorberen wanneer de voorvoet op de grond landt, en zorgt voor een perfecte verdeling van de krachten op de middenvoetskoppen. Dankzij dit systeem verloopt de energieteruggave op perfecte wijze tijdens de voortstuwing van de voet.
    Triarchsysteem
    Triarchsysteem
  • Flexibele en ineengedraaide bogen: de interne, externe en voorste boog wordt vervormd in de structurele fysiologie van de voet. Dankzij hun ineengedraaide dynamiek zorgen ze voor een perfecte demping van de voet en garanderen ze ook een voortstuwing vergelijkbaar met een ‘rebound’.
  • Een 5-sterren proprioceptieve stimulator :
    • Het corrigerende element stimuleert proprioceptief de beide voetbogen en de achtervoet. Stimuleert alle sensoren: via de huid, spieren en ligamenten.
    • De bedekking maakt op zich reeds de huidsensoren wakker.
  • Elastische banden kunnen worden toegevoegd om de revalidatie-effecten, de enkelstabiliteit, de demping en de voortstuwing te vergroten. De plantaire activator dient als hulpmiddel voor kinesitherapeutische/fysiotherapeutische revalidatie.
    Een actieve binnenzool kan dus passief worden.

    Toevoeging van een elastische band :
    Toevoeging van een elastische band
  • ‘Vochtabsorberend’ systeem: de bedekking is geperforeerd om vocht door te laten dringen. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het fluweel (spons) dat onder de binnenzool is aangebracht. Dit fluweel is gemaakt van nylon, waardoor het de eigenschap heeft zeer snel te drogen.

Orthes plantaire activator

  • Alle elementen zijn uitneembaar en kunnen naar keuze van de therapeut op andere plekken worden geplaatst, afhankelijk van de evolutie van de pathologie. Elastische banden kunnen worden toegevoegd om de revalidatie-effecten, de enkelstabiliteit, de demping en de voortstuwing te vergroten. De plantaire activator dient als hulpmiddel voor kinesitherapeutische/fysiotherapeutische revalidatie. Een actieve zool kan dus passief worden.

    Toevoeging van een elastische band :
    Toevoeging van een elastische band
    Toevoeging van een versterking :
    oevoeging van een versterking
  • Een dynamische middenvoet: de Orthes-binnenzool bereidt de voet voor vóór de landing op de grond (hogere boog) en zorgt voor een perfecte controle van de middenvoet tijdens de steunfase. Zij respecteert de fysiologische eversie van de voet, zodat deze een goede demping krijgt, en verschaft een actieve stuwende rebound die veel energie bespaart.
  • Een 4-sterren proprioceptieve stimulator:
    • Het corrigerende element stimuleert proprioceptief de interne boog. Stimuleert alle sensoren: via huid, spieren en ligamenten.
    • De bedekking maakt op zich reeds de huidsensoren wakker.
  • ‘Vochtabsorberend’ systeem: de bedekking is geperforeerd om vocht door te laten dringen. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het fluweel (spons) dat onder de binnenzool is geplaatst. Dit fluweel is gemaakt van nylon, waardoor het de eigenschap heeft zeer snel te drogen.

Tedop plantaire activators

De Tedop actieve zool :
De Tedop actieve zool
  • Alle elementen zijn uitneembaar en kunnen naar keuze van de therapeut op andere plekken worden geplaatst, afhankelijk van de keuze van de therapeut. Elastische banden en versterkingen kunnen worden toegevoegd om de revalidatie-effecten, de enkelstabiliteit, de demping en de voortstuwing te vergroten. Zij dient als hulpmiddel voor kinesitherapeutische / fysiotherapeutische revalidatie.
  • Elastische
  • Een dynamische middenvoet: ze maakt een goede controle van de middenvoet mogelijk tijdens de steunfase. Ze respecteert de fysiologische eversie van de voet, zodat deze profiteert van een goede demping, en biedt een actieve stimulans om actief voort te stuwen.
  • Schokdemper: het zeshoekige hielelement is gemaakt van ‘schokabsorberend’ materiaal wanneer de hiel de grond raakt. De gehele zool is gemaakt van ‘schokabsorberend’ materiaal (rode middenlaag).
  • Een 3-sterren proprioceptieve stimulator :
    • Het corrigerende element stimuleert de voetwelving proprioceptief door zich dynamisch aan de vorm aan te passen.
    • De bedekking maakt op zich reeds de huidsensoren wakker.
    • De kleine zeshoekige elementen en het grote zeshoekige hielelement stimuleren de proprioceptie van de huid (door hun randen) om de houding te corrigeren (antero-posterieur rechttrekkend effect).
    • Het zeshoekige hielelement is gemaakt van ‘schokabsorberend’ materiaal.
    • Een klein zeshoekig element kan worden verwijderd uit het grote hielelement om de hielsporen te ontlasten.
  • ‘Vochtabsorberend’ systeem: de bedekking is geperforeerd om vocht te laten doordringen. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het fluweel (spons) dat onder de binnenzool is geplaatst. Dit fluweel is gemaakt van nylon, waardoor het de eigenschap heeft zeer snel te drogen.
  • Het is mogelijk om elementen onder de correctiesokkel toe te voegen om deze passief te maken.
    Een actieve zool kan dus passief worden.
  • De correctiesokkel kan op verschillende plaatsen worden geplaatst, afhankelijk van de behoeften :
    • voorste boog om de voorvoet te ontlasten.
    • uitwendige boog voor supinatorvoeten en enkelinstabiliteit.
    • hiel fungerend als schokdemper.
De actieve zool Tedop plus :
e actieve zool Tedop plus
  • Alle elementen zijn uitneembaar en kunnen naar keuze van de therapeut op andere plekken worden geplaatst, afhankelijk van de keuze van de therapeut. Elastische banden en versterkingen kunnen worden toegevoegd om de revalidatie-effecten, de enkelstabiliteit, de demping en de voortstuwing te vergroten. Zij dient als hulpmiddel voor kinesitherapeutische / fysiotherapeutische revalidatie.
  • Elastische
  • Een dynamische middenvoet: ze maakt een betere controle van de middenvoet mogelijk tijdens de steunfase. Ze respecteert de fysiologische eversie van de voet, zodat deze profiteert van een goede demping, en zorgt voor een grote stuwende stimulatie. Het corrigerende element biedt een grote proprioceptieve stimulatie, zowel statisch als dynamisch.
  • Schokabsorberend: het zeshoekige hielelement is gemaakt van ‘schokabsorberend’ materiaal wanneer de hiel de grond raakt. De gehele zool is gemaakt van ‘schokabsorberend’ materiaal (blauwe middenlaag). De zool is dikker dan de actieve Tedop-zool. Ze is geschikter voor sportief gebruik (sportief wandelen, hardlopen, enz.).
  • Een 3 sterren proprioceptieve stimulator:
    • Het corrigerende element biedt een grote dynamische proprioceptieve stimulatie van de voetwelving.
    • De bedekking maakt op zich reeds de huidsensoren wakker.
    • De kleine zeshoekige elementen en het grote zeshoekige hielelement stimuleren de proprioceptie van de huid (via de randen) om de houding te corrigeren (anterieur-posterieur rechttrekkend effect).
    • De kleine externe elementen zorgen voor een betere stabiliteit van de voet.
    • Een klein zeshoekig element kan uit het grote hielelement worden verwijderd om de hielsporen te ontlasten.
  • ‘Vochtabsorberend’ systeem: de bedekking is geperforeerd om vocht te laten doordringen. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het fluweel (spons) dat onder de binnenzool is geplaatst. Dit fluweel is gemaakt van nylon, waardoor het de eigenschap heeft zeer snel te drogen.

3D-FABRICAGE VAN ALLE OPS-PRODUCTEN

Alle producten van de OPS-Clinic worden vervaardigd door middel van 3D-thermo-injectie. Dit systeem is veel complexer en duurder dan thermovormen. Het is onmogelijk om op ambachtelijke manier zo'n geavanceerd resultaat te bereiken.

Materialen als carbonesaat (gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie) en silicemed zijn van de laatste generatie en zeer moeilijk te bewerken (wat de complexiteit van het fabricageproces rechtvaardigt).
De productiemachines zijn: fabricagemachines (om de matrijzen te maken) en thermo-injectiemachines (om het carbonesaat of vloeibare silicemedin in de matrijs te injecteren).

3D-FABRICAGE 3D-FABRICAGE 3D-FABRICAGE 3D-FABRICAGE
logo tedop logo kinepod logo orthes