PATIËNTENZONE

ONS ADVIES TIJDENS ORTHOKINESISCHE BEHANDELINGEN

Ondergaat u momenteel een orthokinesische OPS-behandeling? Hieronder vindt u alle adviezen om uw behandeling te optimaliseren. U komt ook te weten wat de criteria zijn om de juiste schoenen te kiezen.

U hebt net een orthokinesische manipulatie gekregen. Uw therapeut heeft de spannings- en fixatiezones in uw lichaam opgespoord en vervolgens de letsels gecorrigeerd waardoor ze in stand gehouden worden, en dit door middel van diverse posturale en dynamische technieken.

Het doel van de orthokinesische manipulatie is het herstel van de algemene posturale mobiliteit. De manipulatie is dus niet beperkt tot het deblokkeren van het symptoomgebied. De orthokinesist probeert cruciale gebieden van het lichaam vrij te maken zodat alle dynamische posturale functies hersteld kunnen worden.

Aan het einde van de behandeling voelt u verlichting, bevrijding of zelfs een gevoel van lichtheid. Het is belangrijk om te weten dat orthokinesische manipulatie ook de bloedsomloop in de vrijgekomen gebieden weer op gang brengt. Er volgt een proces van afvaleliminatie. De ‘sluizen’ worden geopend, en het lichaam profiteert ervan om een inwendige reiniging door te voeren. Het is dan ook normaal dat u tijdens de 3 tot 4 daaropvolgende dagen onaangename effecten ervaart zoals opnieuw optredende pijn, spierspanning en stijfheid. Dit wordt het ‘rebound effect’ genoemd. Het is een gevolg van de inspanning die uw lichaam levert om zijn evenwicht te herstellen.

Rust is niet wenselijk na orthokinesische manipulatie. U moet uw activiteit op normale manier hervatten, waarbij u echter 3 tot 4 dagen lang vermijdt overmatige inspanning te leveren. De inspanningen moeten gedoseerd onder de pijngrens blijven.

Om de bloedsomloop van uw spieren te activeren, de tijdens de sessie verworven mobiliteit te behouden en de spieren te helpen hun elasticiteit terug te winnen, is het raadzaam om te bewegen (stappen, korte joggingbeurten…), warme baden te nemen en goed gehydrateerd te blijven.

Na een orthokinesische manipulatie moet u binnen 15 dagen een verbetering voelen. Wanneer het resultaat onbevredigend is, raden we u aan uw orthokinesist opnieuw te raadplegen. Het kan nodig zijn een OPS posturale balans uit te voeren om de verdedigingsreactie van uw lichaam te onderzoeken. Indien reeds een OPS posturale balans werd uitgevoerd vóór de manipulatie, is het mogelijk dat het lichaam uit gewoonte zijn defensieve houding terug aangenomen heeft. Dit is het geval wanneer de spanningen sinds lange tijd aanwezig waren. Er kunnen dan meerdere sessies nodig zijn om een cerebrale verankering teweeg te brengen.
U heeft zojuist een actieve posturale revalidatie laten uitvoeren via verstelbare en aanpasbare elastische banden, in functie van de aandoening of de mechanische defecten die door uw orthokinesist werden geanalyseerd.

De doelstellingen van deze revalidatie bestaan erin de proprioceptie van een beweging te reprogrammeren, de gebrekkige posturale spierketens te versterken en spanningsvelden of fixatiegebieden vrij te maken.

Het op te volgen advies is identiek aan dat van de orthokinesische manipulatie, aangezien ze ook het loslaten van spanning kan bevorderen of spierpijn kan veroorzaken indien de orthokinesist tijdens de sessie prioriteit heeft gegeven aan spierversterking.

LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE BANDEN
U hebt net plantaire activatoren (stimulerende actieve zolen) aangeschaft: ze werden ontworpen om u in evenwicht te brengen, net zoals schokdempers het chassis van een auto in balans brengen.

Daarom is het raadzaam om een periode van geleidelijke aanpassing en training in acht te nemen :
• Voor mensen met een eerder sedentaire levensstijl: begin met 20 minuten per dag gedurende de eerste week, en verdubbel deze tijd wekelijks tot u de zolen de hele dag door kunt dragen.
• Voor mensen met een actievere levensstijl: u kunt beginnen met één uur per dag en elke dag deze tijd verdubbelen.

Voor een goede proprioceptieve en posturale revalidatie is het raadzaam uw plantaire activatoren minstens een uur per dag te dragen.

Tijdens de aanpassingsfase met de ‘stadszolen’ is het raadzaam om de ‘sportzolen’ (met sportschoenen) te dragen tijdens het stappen, alvorens ze te dragen tijdens de sportactiviteit. Het zal dan makkelijker zijn om te beginnen sporten met de ‘sportzolen’, omdat deze nog meer stimulerend zijn dan de ‘stadszolen’. Het eerste gebruik van de ‘sportzolen’ mag niet langer dan 20 minuten duren. U kunt elke sessie met 10 tot 20 minuten verlengen tot u ze gedurende de volledige activiteit draagt.

U moet naar uw lichaam luisteren en de zolen verwijderen als uw spiercontracties voelt (de inspanning zal dan te groot zijn geweest). Een dag of twee rust kan aangewezen zijn wanneer u overdreven heeft qua draagtijd, vooral in het begin. Het is belangrijk om te weten dat de sterkste correctie zich vaak bij de hiel bevindt (voor op maat gemaakte activatoren). Het is dus normaal een gevoel van steun in dit gebied te hebben.

Onder de zool zitten beschermende klittenbandplaatjes op de wrijvingsgebieden. Maak u zich geen zorgen als u de carbonesaatsokkel tevoorschijn ziet komen. Dit is normale slijtage die niet verergert na een doorboring (dit bewijst de dynamiek van de zool).

U kunt de zolen wassen met een spons die u licht in zeepwater drenkt. Was ze nooit in de wasmachine, en plaats ze evenmin in de buurt van een warmtebron om ze sneller te drogen (radiator...).

Normaal gesproken wordt 6 maanden na het begin van de orthopedische behandeling een controle uitgevoerd. Als u nog steeds problemen heeft, kunt u na 2 maand dragen van de actieve orthopedische zolen, naar uw therapeut gaan. Houd er rekening mee dat de plantaire activatoren makkelijk kunnen worden aangepast door elementen of banden toe te voegen indien de stimulatie moet worden aangepast.

Oefeningen worden gedemonstreerd in de gebruiksvideo over de activatoren. Het is raadzaam om deze oefeningen regelmatig uit te voeren, een paar minuten per dag, voor een betere posturale revalidatie.LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE KINEPOD PLANTAIRE ACTIVATOREN

LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE TEDOP PLANTAIRE ACTIVATOREN
U heeft juist een mondactivator aangeschaft, een zogenaamde ‘stimulerende actieve tandenbeugel’. Het doel is om uw kaakspieren op een symmetrische manier in evenwicht te brengen, en zo uw hoofdhouding weer uit te balanceren. Immers, wanneer het hoofd gebogen is, is de houding ook gebogen: compensaties en posturale pijn kunnen dan optreden.

De mondactivator moet in het begin passief worden gebruikt, aangezien u sowieso reeds eraan moet wennen hem in de mond te houden. Aanvankelijk denken de hersenen dat het iets om te eten is zodat de speekselvorming overmatig gestimuleerd wordt. Dit is alvast een eerste oefening om de spieren van de tong te versterken: als de tong onder de beugel wordt geplaatst, kunt u erop duwen (opwaarts) om uw speeksel door te slikken. Na 1 maand dragen kunt u dezelfde oefening doen terwijl u op het gehemelte duwt. U kunt dan 5 tot 6 seconden lang contracties uitvoeren en vervolgens gedurende eenzelfde tijd weer loslaten (meerdere malen te herhalen).

Uw actieve beugel kan ook actief gebruikt worden door er LICHT op te kauwen (nooit sterk kauwen). Het doel is om het uithoudingsvermogen van de kauwspieren te oefenen en hun tonus in evenwicht te brengen (links-rechts van het gezicht). Ook zijwaartse en voorwaartse bewegingen van de kaak kunnen worden uitgevoerd, maar alle oefeningen moeten geleidelijk aan worden uitgevoerd: van 2 à 3 minuten tot 20 minuten per dag.

Voor zeer nerveuze mensen die tijdens de slaap hun tanden opeenklemmen, is het raadzaam om de oefeningen uit te voeren voordat ze gaan slapen. Zodra de kaken ontspannen zijn, zou het opeenklemmen van de tanden zich niet meer mogen voordoen. Als het 's nachts nog steeds aanhoudt (intens bruxisme), is het raadzaam om het mondstuk 's nachts te dragen.

Het is overigens normaal om wakker te worden zonder het mondstuk in uw mond: dit is een teken dat de spieren zich tijdens uw slaap mooi hebben ontspannen.

Oefeningen worden gedemonstreerd in de gebruiksvideo over de activatoren. Het is raadzaam om deze oefeningen regelmatig uit te voeren, een paar minuten per dag, voor een betere posturale revalidatie.LEES DE INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN KINEPOD MONDACTIVATOREN

LEES DE INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE TEDOP MONDACTIVATOREN
U hebt net een oogplank aangeschaft om de spieren van uw ogen te revalideren. Deze plank is een orthoptisch revalidatie-instrument. Het heeft als doel de oculomotorische spieren te versterken, de coördinatie van de oculomotorische spieren te revalideren, de oculomotorische proprioceptie te verbeteren en in te werken op de houding in neerwaartse ketting. De actieve oogplank moet geleidelijk aan worden gebruikt: van 2 à 3 minuten oefeningen per dag in het begin tot 15 à 20 minuten per dag.

De actieve oogplank wordt voor de neus van de patiënt geplaatst, horizontaal of verticaal, afhankelijk van het gewenste spierwerk. U dient twee lijnen die elkaar op twee punten van dezelfde kleur kruisen, te visualiseren. Probeer het snijpunt van deze twee lijnen te verplaatsen naar de andere punten, om zo te werken aan de convergentie en divergentie van de ogen. De eenvoudigste oefening is om de plank horizontaal te plaatsen en de blik op de centrale lijn te fixeren. Deze lijn zal zich op het gefixeerde punt splitsen. Probeer vervolgens het snijpunt van deze twee lijnen op een ander punt te veranderen.

Normaal slaagt men erin de twee meest excentrisch gelegen lijnen te kruisen om de laterale spieren van de ogen te trainen.

Begin, in verticale positie, met het kruisen van de centrale lijnen, en vervolgens de bovenste en onderste lijnen van de plank. Als u er niet in slaagt de lijnen te laten kruisen, probeer dan met één oog elk punt op elke lijn te volgen, horizontaal en verticaal. Doe de oefening met elk oog en probeer dan opnieuw de lijnen te kruisen met beide ogen.LEES DE INSTRUCTIES VOOR DE ACTIEVE OOGPLANK
Het kiezen van de juiste schoenen is niet altijd makkelijk. Daarom heeft Kliniek OPS criteria vastgelegd voor goede schoenen, en analyseren we regelmatig de schoenen op de markt om u onze mening te geven.

MEER WETEN